ייצוג בהגנה בדיני עבודה
תחום תנאי ההעסקה, ייצוג בהגנה בדיני עבודה ויחסי העבודה הפך בשנים האחרונות לתחום עדין ומורכב במיוחד
זאת בשל ההכרה העמוקה בזכויותיהם של העובדים (על ידי בתי המשפט ומערכת הצדק בישראל) ועם זאת נכנסה לתודעה ולהבנה המערכתית ההבנה כי לא ניתן להגזים ו"למתוח את החבל" יותר מידי לצד העובדים על מנת לא ליצור מחאות, שביתות והתפרעויות מיותרות במקומות העבודה השונים. על כן, ניתן לראות בבירור כי בשנים האחרונות התפתחה בישראל מערכת הייצוג בהגנה בדיני עבודה הן בבחינת המעסיקים והן לטובת העובדים על מנת לשמור על סדר, הרמוניה וייצוג הולם של הצדדים השונים בהגנה על זכויות העובדים והמעסיקים כאחד.
יצוג מעסיקים בהגנה וייצוג עובדים בדיני עבודה
תחום הייצוג בדיני עבודה מתחלק אפוא לשניים, כאשר האחד עוסק בייצוג מעסיקים בהגנה בדיני עבודה על ידי עורך דין לענייני מעסיקים והשני באופן טבעי עוסק בצידו השני של המתרס – ייצוג עובדים בהגנה בדיני עבודה. על כן חשוב לזכור ולהבין כי כל מה ש"אסור" למעסיק הוא זכות של העובד ולעומת זאת כל מה שנמנע מהעובד (באופן חוקי) הוא המייצג את המעסיק…
אז כיצד מפרידים בין שני הייצוגים השונים ויתרה מכך, כיצד שומרים על איזון ונמנעים מהצורך בהגנה משפטית לשני הצדדים?
הכרה בזכות ההתאגדות – כיום לכל העובדים בישראל ישנה זכות מוכרת ומאושרת להתאגד ולמחות כנגד תנאי העסקתם, זכויותיהם וכיוב', עם האפשרות להתאגדות ובשילוב מנצח של וועדי העובדים והארגונים המובילים לשמירה על זכויות העובדים, ניתן לראות בבירור כי "מהלך" זה הפך מתבקש ונפוץ במקומות עבודה רבים (שלא כמו בעבר, כאשר החשש מפני פיטורים או התנכלות מצד המעביד היתה מרתיעה את העובדים וגורמת ל"השתקתם").
כיום שומרות על העובדים זכויות חדשות והן:
- זכות ההגנה של כל עובד מפני התנכלות או פיטורין בגין מעורבות בהתאגדות עובדים.
- החופש להתאגד תחת ארגון עובדים
- זכות העובד להצטרף לארגון זכויות עובדים ולנהל דרכם או בלעדיהם משא ומתן קיבוצי
- זכות העובד לנהל מאבק אשר יכול להגיע לכדי שביתה
יחסי עובד מעסיק
יחסים אלו חייבים להתנהל על דרך המלך, שכן מבחינת שני הצדדים לא מומלץ שתהיה התנהלות לא ראויה או לא נאותה העלולה לגרום למשבר או צורך מובהק בפיטורים. בשנים האחרונות עדים אנו למקרים רבים בהם מתלוננים עובדים רבים "תלונות סרק" על יחסי מעביד לקויים כאלו ואחרים ומאידך עדים אנו גם למקרים בהם ישנה עילה מוצדקת לתלונות העובדים. את המקרים הללו יש לבדוק לגופם באופן פרטני וייסודי הן על ידי צבירת הוכחות מוחשיות ומוצקות והן על ידי שימוע, משפט צדק וכיוב'. כאשר הדרך הטובה והנכונה ביותר להגיע מוכנים לייצוג כזה היא ללא כל ספק בליוויו של עו"ד לדיני עבודה אשר מכיר את התחום על בוריו ובעברו ניסיון עשיר בייצוג מסוג זה.
פיצויים ופיטורים
תחום הפיצויים והפיטורים הינו ארוך ואף מסובך, שכן ישנם היתרים שונים לדין פיטורין ומאידך קיימים הגבלים רבים לאיסור פיטורים ומניעתם כגון : פיטורי עובדת בחופשת לידה או לחלופין עובדת בהריון – לנשים בהריון ובחופשת לידה מגיעות גם זכויות מיוחדות וחשובות אשר נועדו לשמור על מעמדן, תפקידן ותפקודן הנורמטיבי בסביבת העבודה. עם זאת, כאשר מגיע הדבר לכדי מצב של צורך בהתפטרות או פיטורין, מומלץ להתייעץ עם עורכי דין מומלצים דיני עבודה אשר יסבירו לכם המעסיקים את התנאים האפשריים או המגבילים לפיטורין, או שמא יבהירו לאישה המתפטרת מה הן זכויותיה החוקיות בהתפטרות במצב זה. כשם מקרה של פיטורים או התפטרות אישה בהריון, כך גם בשאר המקרים, יש לקיים ראשית לכל התייעצות עם עורך דין לענייני עבודה אשר "יבהיר" את התמונה ויספק לכם מבט נכון ושקול על זכויותיכם ואי הפרת זכויות העובד.
אלו הם רק מקרים מעטים ("על קצה המזלג") בהם ישנו צורך מובהק וברור בייצוגו המקצועי של עורך דין דיני עבודה אשר יספק את המענה הראוי, המידע הרלוונטי וכמובן את הייצוג המקצועי הטוב ביותר בעבורכם מעסיקים או עובדים.
על כן חשוב לזכור כי: בחירתו של עורך דין לעבודה חייבת להיות בחירה נכונה ונבונה באיש מקצוע מיומן ומקצועי אשר יוביל אתכם לכדי ייצוג ראוי והוגן בתיקכם ובייצוגכם, כי כאשר מדובר על ייצוג משפטי מקצועי לא מתפשרים ופונים רק אל מיטב המומחים!