מהו מועד תשלום פיצויי פיטורין לעובד שפוטר ומה החוק אומר?
מתי זכאי העובד לקבל פיצויי פיטורים?
בתום התקשרות בין עובד למעסיק במקום עבודתו זכאי העובד לקבל פיצויי פיטורים, בתנאי שעבד שנה שלמה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה. על פי חוק, מועד תשלום פיצויי פיטורין לא יאוחר מהמועדים הבאים (המאוחר מביניהם):
- 15 ימים מהיום שבו הופסקו יחסי העבודה.
- מועד תשלום פיצויי פיטורין, שנקבע במסגרת הסכם קיבוצי או צו הרחבה שכולל את העובד המפוטר.
- מועד תשלום, שנקבע בהסכם עבודה שבין העובד והמעסיק.
- במידה ונקבעו תנאים לתשלום פיצויי פיטורין, כמו החזרת רכב החברה לדוגמה, התשלום יועבר לאחר שימולאו התנאים עליהם חתמו שני הצדדים בהסכם העבודה.
שלילת כספי פיצויים
במקרים מסויימים עלול המעסיק לגרור את העובד להליכים משפטיים על מנת לשלול ממנו את זכותו לקבל את כספי הפיצויים. המקרים הללו נדירים, ומוגדרים במסגרת חוק פיצויי פיטורים:
- הפרת משמעת חמורה שביצע העובד כמו היעדרות ללא אישור ממקום העבודה, ניצול משאבי החברה לצרכים אישיים, יציאה ממקום העבודה בשעות העבודה לצורך סידורים אישיים וכו'.
- מעילה באמון כמו החתמת שעון נוכחות על ידי עובד אחר, גנבת חומרים ממחשב החברה וכו'.
- עבירה על החוק, שבוצעה על ידי העובד במהלך מילוי תפקידו כמו מעילה בכספים, שימוש בסמים, נהיגה ברכב חברה ללא רישיון נהיגה בתוקף וכו'.
הלנת כספי פיצויים
זכויות עובד מעביד מגדירות את זכויות עובד מעביד, וקובעים בין היתר את חובת המעסיק לשלם את כספי הפיצויים בזמן. במקרים בהם המעסיק לא משלם את דמי פיצויי הפיטורין המגיעים לעובד בתום 15 יום ממועד התשלום האחרון, הוא למעשה מלין את שכרו, מה שנחשב לעבירה חמורה, שעלולה לגרור את המעסיק אל בית המשפט. במקרים בהם מוכיח המעסיק שאי ביצוע התשלום נעשה בתום לב או מסיבות שאינן בשליטתו, יקבע בית המשפט שעליו לשלם את פיצויי הפיטורין ללא ריבית.
אך אם נבחן את נושא מועד התשלום לעומק, נגלה שבמרבית המקרים מלוא כספי הפיצויים משולמים לעובד המפוטר בממוצע לאחר 45 יום.
למה זה קורה? כיוון שכספי הפיצויים מגיעים בדרך כלל משני מקורות: חלקם מגיעים מהמעסיק וחלקם מקרן הפנסיה של העובד, אליה מופרשים מידי חודש במהלך העסקתו של העובד חלק מכספי הפיצויים (בדרך כלל כ- 70- 75%). בדרך כלל חלקם היחסי של הכספים, הנמצאים בידי המעסיק משולמים בזמן, ואילו הכספים שנמצאים בקרן הפנסיה מתעכבים מעט, כיוון ששחרור כספי הפנסיה והפיצויים מחברות הביטוח, אצלן הם מופקדים, דורשות הליכים בירוקרטיים.
במקרים נדירים, בהם כספי הפיצויים מתעכבים מעל לחודשיים, מומלץ לפנות לעורך דין פיצויי פיטורין, שיוכל לסייע בשחרור הכספים במהרה ולבחון האם ישנה עילה לתביעה בגין עיכוב העברתם.
משיכת הכספים מקרן הפנסיה
רבים לא יודעים, שאת כספי הפיצויים המצויים בקרן הפנסיה ניתן להמשיך לצבור, ולפעמים זו האפשרות המועדפת, כיוון שמשיכתם כרוכה בתשלום מס בגובה 35%.
כששוקלים האם למשוך את כספי הפיצויים מקרן הפנסיה חשוב לבחון את העניין בטווח הארוך, שכן הכספים הללו לוקחים חלק חשוב בעתודה הפנסיונית, ומהווים כ- 40% מסך החיסכון הפנסיוני של כל עובד שכיר. אי משיכת הכספים כמובן תגדיל את הסכום בטווח הארוך, כיוון שהוא ימשיך לצבור ריבית.
מועד תשלום פיצויי פיטורין - וודאו שקיבלתם את מלוא הסכום בזמן
עו"ד אסתי עוקב מתמחה בכל נושא דיני עבודה, כולל עריכת חוות דעת משפטית, ניהול הליכים בבית הדין לעבודה ומתן יעוץ וייצוג במקרים של אי תשלום פיצויי פיטורין או הלנתם. פנו אלינו, ונשמח לסייע לכם לקבל את מלוא הסכום שמגיע לכם בדרך הבטוחה והמהירה ביותר.